089 45 05 811

Връзка с нас 0894505821

Безплатна доставка над 100 лв.

0
2022 31 юли

Колики при бебетата, причини и съвети

Споделете

Причини за колики при бебетата

Много бебета страдат от стомашни спазми или колики през първите шест месеца от живота си. Това може да бъде много притеснително, предвид че бебетата изпитват дискомфорт, а родителите са притеснени. Коликите не са болест, а физиологично състояние, етап от живота на всяко бебе.

В тази публикация в блога ни ще ви обясним, как можете да разпознаете дали бебето ви има колики и ще ви предоставим съвети, как да намалите или предотвратите стомашните спазми.

Разпознаване на бебешките колики

  • Бебето плаче силно и продължително без видима причина, въпреки че е нахранено, подсушено, афебрилно (няма температура) и живее в спокойна среда;
  • Коремчето на бебето се усеща напрегнато и подуто
  • Бебето свива ръчичките си в юмруци, събира краката си, извива си гърба, или опъва краката си
  • Бебето е нервно и раздразнително

Коликите при бебета обикновено започват две до три седмици след раждането и са най-силни през шестата седмица. Когато бебето навърши три или четири месеца, спазмите обикновено изчезват, но при някои бебета е възможно да продължат до 6 месеца.

Възможни причини за колики при бебетата

Незряла стомашно-чревна система
Често срещана причина е, че стомашно-чревният тракт на бебетата не е напълно развит при раждането. Това не се забелязва преди раждането, тъй като по това време червата на бебето все още не са активни. След раждането обаче червата на бебето внезапно трябва да работят, да усвоят и преработят храната. Тъй като червата не са свикнали с това и все още не са напълно развити, е нормално бебето да усети, спазми, колики и газове.

Поглъщане на твърде много въздух по време на хранене
Когато кърмят понякога майките имат твърде много мляко. В тези случаи бебетата поглъщат повече въздух, защото не могат да се справят правилно с потока мляко. Това може да причини стомашни спазми и колики.

бебешки колики и антиколик системи

При хранене с шише също е възможно бебето да погълне твърде много въздух. В нормално бебешко шише често можете да видите образуване на въздух и мехурчета при хранене. Поглъщането на този въздух и навлизането му в хранопровода на бебето, може да причини стомашни спазми, колики, повръщане и оригване.

Цигарен дим
Цигареният дим също може да бъде причина за спазми в корема на бебето. Бебетата на майки пушачки са два пъти по-склонни да развият колики, отколкото бебетата на майки непушачки.

Запек или алергия
И накрая, вашето бебе може да е алергично към протеина на кравето мляко или да страда от запек. Ако бебето продължава да плаче неутешимо и подозирате, че това не е причинено от незрели черва, за по-сигурно посетете лекар или се свържете с вашия педиатър.

Как да намалим или предотвратим бебешките колики?

Не винаги е възможно да предотвратите всички стомашни неразположения и колики на новороденото, но обикновено можете да ги редуцирате. Един от начините да предотвратите или намалите коликите е като се уверите, че когато се храни, вашето бебе поглъща възможно най-малко ненужен въздух. Системите против колики помагат за това. Анти-колик означава против стомашни спазми. Предлагат се различни видове системи против колики, които помагат за предотвратяване или намаляване на стомашните спазми на вашето бебе. Любопитни ли сте за различните видове? Тогава прочетете тази публикация в блога за системите против колики в бебешките бутилки.


бутилка против колики

Други съвети за предотвратяване на стомашни спазми:

  • Опитайте се да не променяте графика на хранене на вашето бебе твърде често, тъй като червата на вашето бебе трябва да свикват с този нов график всеки път.
  • Ако храните бебето си с адаптирано мляко, може да е полезно да преминете към друг тип адаптирано мляко.
  • Не бързайте, когато храните бебето. То може да се нуждае от 15-20 минути за да се нахрани.
  • Ако бебето ви приключи с храненето в рамките на 10-15 минути, можете да опитате да използвате шише с биберон с по-малък отвор или да направите почивка по време на хранене. Това предпазва вашето бебе от поглъщане на твърде много въздух.
  • Когато храните с шише, уверете се, че биберонът на шишето винаги е пълен с мляко, а не с въздух. По този начин вашето бебе ще поглъща възможно най-малко въздух.
  • Уверете се, че бебето ви се оригва, за да се отърве от излишния въздух.

Щракнете тук, за да отидете на бебешките бутилки против колики Difrax Anti-Colic.

Назад
© Developed by CommerceLab